Marie Anne Jacobs Marie Anne Jacobs Foto door: Aernout Steegstra

© 2009 - 2015 Marie Anne Jacobs

Biografie

Alt Alt

De alt Marie Anne Jacobs beschikt over een bijzondere stem. Met haar warme, donkere timbre onderscheidt zij zich van een mezzosopraan. Dit specifieke type stem komt weinig voor en verrast mensen keer op keer. Zo ook Paul Esswood, de beroemde Engelse countertenor. In de masterclasses die Marie Anne bij hem volgde in Frankrijk en Florence, was hij onder de indruk van haar stem. Hij inviteerde haar voor concerten in Engeland en Polen. In Bydgoszcz in Polen brachten zij een programma met aria’s en duetten uit Händel’s grote oratoria o.l.v. Capella Bydgostiensis.

De stem van Marie Anne Jacobs past de Oude Muziek zeer goed en daar is zij dan ook met grote regelmaat in te horen. Zo heeft zij meegewerkt aan concerten in Aalst, Belgïe, in de Bachcantate serie van Patrick van Goethem samen met onder meer de tenor Ludwig van Gijsegem en in een Jubileumconcert in Nieuwkerken-Waas onder leiding van Lieven Deroo. Ook in Nederland heeft zij reeds vele Bachcantates uitgevoerd onder andere onder leiding van Jaap Hillen, Harry Brasser, Hans van der Toorn en in de Geertekerk in Utrecht o.l.v. Johan Rooze.

Marie Anne Jacobs is een veel gevraagd solist voor de bekende grote koor/oratoriumwerken. Daarnaast wordt zij vaak benaderd voor solowerken voor alt en orkest/ ensemble. Zij beperkt zich hier echter geenszins toe, werken uit andere stijlperioden staan geregeld op haar lessenaar, zoals bv. Messe Solennelle van Rossini, de Alt-Rhapsodie van Brahms en Rejoice in the Lamb van Britten. Ook opera-aria's van Rossini en Donizetti schuwt Marie Anne niet.

Het Lied heeft een ook speciaal plekje bij Marie Anne. Met haar begeleider Frans van Tuijl en violist Hans Rijkmans geeft zij regelmatig recitals met werken van diverse componisten. Met Frans van Tuijl en alt-violist Pieter Das, is Marie Anne Jacobs te gast geweest in het live Radio 4 programma “Spiegelzaal” van de AVRO. Zij hebben hier de twee liederen voor alt, alt-viool en piano, opus 91, uitgevoerd. Marie Anne heeft samen met Frans van Tuijl diverse masterclasses gevolgd op het gebied van het Lied, onder andere bij Jard van Nes, Udo Reinemann en Margreet Honig.

Naast het solistisch werk zingt Marie Anne Jacobs in het Ensemble PA'dam onder leiding van Maria van Nieukerken. Tevens treedt zij regelmatig op in Project Ensembles waar mee zij bv. een programma van H. Schein heeft uitgevoerd. Marie Anne Jacobs is afgestudeerd aan de Schumann Akademie bij de bekende Nederlandse sopraan Ank Reinders. Om zich te kunnen blijven ontwikkelen wordt Marie Anne nu gecoacht door de zangpedagoge en sopraan Marjan Kuiper.